Asociația Alumni Politehnica Aerospace Engineering organizează o întâlnire istorică a studenților și a cadrelor didactice din Facultatea de Inginerie Aerospațială cu un Alumnus de seamă: ing. Teodor Zanfirescu, promoția 1954.

Întâlnirea are loc în Marele Amfiteatru F024 Acad. V. N. Constantinescu luni 25 februarie 2019, ora 12:00. Invităm cu drag întreaga comunitate academică a facultății pentru acest moment unic și emoționant.

Teodor Zanfirescu a fost unul dintre fondatorii ”Institutului de Cercetări şi Proiectări Aerospaţiale (I.C.P.A.S.) în 1968.  începând activitatea alături de alţi şaisprezece ingineri şi proiectanţi conduşi de către inginerul Radu Manicatide şi zece ingineri, proaspăt absolvenţi ai T.C.M., promoţia 1969. Conducerea a fost asigurată de către inginerul Constantin Teodorescu, în funcţia de director general, colonelul Moisei Eufimie, în funcţia de director ştiinţific şi inginerul Teodor Zanfirescu care a îndeplinit funcţia de director tehnic. Proiectele mari efectuate în cadrul acestui institut au fost cele ale avioanelor militare, de şcoală şi antrenament şi utilitare IAR-93, IAR-99, IAR-95 (avion supersonic, care a rămas în faza de proiect), IAR-821, IAR-822, IAR-823, IAR-827. Concomitent cu îndeplinirea funcţiei de director tehnic, Teodor Zanfirescu a fost şeful comisiei de legătură cu partea iugoslavă în cadrul programului YUROM, care avea ca sarcină proiectarea şi construirea avionului militar de vânătoare-bombardament IAR-93.

În luna ianuarie 1979 a fost numit directorul Centralei Naţionale a Industriei Aeronautice Române (C.N.I.A.R.), funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1985, când a fost numit în funcţia de director la Întreprinderea de avioane Băneasa, unde s-a ocupat exclusiv de programul realizării avionului comercial B.A.C. 1-11. În anul 1989 a cerut să fie eliberat din funcţie, rămânând în continuare în cadrul aceleiaşi întreprinderi până în anul 1990 când s-a pensionat.”

(Lt-comandor av. (r) Gheorghe Ion Vaida, Avionul IAR-93. Oameni și fapte)

Instantaneul istoric îl surprinde pe dl. Director Teodor Zanfirescu prezentându-i Academicianului Henri Coandă activitatea colectivului său de ingineri.

Tinerii noștri trebuie să cunoască istoria aviației române și să fie mândri de realizările marcante ale inginerilor formați în Catedra de Aviație devenită ulterior Facultatea de Inginerie Aerospațială. Asociația Alumni Politehnica Aerospace Engineering va organiza și alte întâlniri cu personalități de seamă dintre absolvenții facultății.

0 Comentarii

Tabere studențești de vară – 2024

<< Rezultate finale tabere vara >> Calendar burse studentesti  Inscrierea pentru tabara studenteasca de vara se face pana pe data de 11.07.2024, ora 16:00. Listele candidatilor selectati vor fi afisate pe data de 11.07.2024. depunerea contestatiilor se vor...

Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești 2024

Vă invităm să participați la „Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești” care va avea loc pe 10 mai. Pentru a participa, este necesar să vă înscrieți până pe 18 aprilie, ora 14:00, prin trimiterea unui e-mail la adresa valentin.pana@upb.ro. Dacă aveți un profesor...

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...