Cartea a fost scrisă de Conf. dr. ing. Octavian Thor Pleter în 2009. Ea se adresează viitorilor ingineri aerospațiali, într-o tentativă de a captura atât complexitatea, cât și fascinația acestei profesiuni de avangardă, într-o manieră holistică, multidisciplinară. Cartea servește și drept introducere în disciplinele studiate în programele de studii ”Air Navigation – Air Transport Engineering”. Aceste programe pornite în 2009 beneficiază de un curriculum pragmatic și modern, dezvoltat de AirNav Board.
AirNav Board este un Think Tank constituit din absolvenți ai Universității Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială, personalități ale domeniului, consacrați profesional în organizații internaționale cum sunt ICAO (International Civil Aviation Organization), EUROCONTROL, Jeppesen – Boeing, General Electric sau Learjet Corporation.
Importanța și relevanța fiecărui subiect sunt demonstrate prin exemple, studii de caz condensate și aplicații. Cartea este scrisă anume pentru tânăra generație, care are o apetență redusă pentru cărțile clasice, având în schimb așteptări mari în dimensiunea vizuală. Modelele matematice sunt cât mai intuitive și mai simple, iar noțiunile sunt introduse preponderent prin imagini (268 de figuri, 40 de fotografii) și prin exemple (13 studii de caz, 18 probleme rezolvate, 11 biografii).
Ingineria aerospațială reprezintă un pariu profesional ambițios, care generează însă suficient entuziasm printre cei care apucă pe acest drum, pentru a compensa dificultățile. Sperăm ca tinerii cititori să se contagieze de acest entuziasm tipic al pasionaților de aviație și de astronautică.
Cartea a fost lansată la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt în 2010.
Ediția a doua a fost publicată electronic și se poate descărca gratuit aici: Introduction to Aerospace Engineering